EL TRAJECTE SECRET


El trajecte secret

Darrere les paraules el teu nom es transforma en vaixell i les lletres són el transport que em permeten navegar envers tu. És un viatge en solitari, on no hi cap ningú (família, parella, amics, amigues, companys de feina, veïns…). És el meu viatge privat; és el meu camí invisible. Quan arribo a l’habitació inexistent buido la maleta plena de mots inventats. Surto al carrer i els meus ulls fan un repàs detingut de la quotidianitat que m’envolta. Aquest és un moment petit i ple de felicitat. Passejo, sense pressa. Aleshores penso que fa temps que vaig comprar el bitllet d’aquest quimèric viatge. El meu trajecte secret i el meu trajecte oficial conviuen ordenadament.
Arriba juny! Juny és el més de les teves absències i cada record és converteix en una carícia que penja del cel. Abans de conèixer-te creia en el poder de la paraula i ara sé que allò era veritat, ara sé que amb tu la paraula es converteix en temps. El temps amagat de l’ànima. El temps atemporal. De tant en tant, sense poder evitar-lo surto d’una de les meves possibilitats per trobar-me amb una altra, és una trobada secreta, plena de misteri i atracció. Eros en acció. Recordo la teva aparició i la teva mirada segura, sense dubtar vaig entrar en ella sense saber fins a on arribaven els horitzons del teu esguard. El dia en què mori la meva memòria, més no la teva mirada, aquell dia hauré baixat al regne de la nit i la foscor.

tothom sap pintar??

Qui vulgui provar-ho, i no s'atreveix amb els pinzells... teniu una alternativa.
Portser és massa friky però així algú entendrà que no és tan fàcil, collons!


http://www.mrpicassohead.com/create.html

L'ESMENA REBUTJADA


L'esmena rebutjada,

Paràgraf 566, pàgina 75, línia 4 Esmena d’addició:

La tendència natural dels i les joves a crear, a innovar, a inventar, a produir, a somniar, i a voler progressar tant a nivell laboral com personal ha de veure en el PSC el partit que més i millor representa els seus desigs i anhels.

Si, amics/gues i companys/es, aquesta és l’esmena rebutjada. No es va acceptar la paraula SOMNIAR, i tampoc que els joves milloressin tant a nivell personal com laboral, és a dir, a nivell humà i a nivell laboral com dos fets independents per alhora relacionats en l’equilibri emocional dels éssers humans.
Tots, els/les socialistes, hem de tenir el desig de créixer i millorar com persones. Hem de fer arribar als nostres militants que som importants i necessaris més enllà dels càrrecs, perquè cadascun des del nostre petit lloc podem fer arribar l’ideari socialista (honestedat, justícia, llibertat, solidaritat, fraternitat, igualtat) per tal de construir una societat i un món millor.
La majoria de les persones no tenim la menys remota idea sobre el talent i les possibilitats que dormiten al nostre interior. La majoria de les persones vivim en un cercle que és per sota de les nostres possibilitats. Per això els socialistes tenim que potenciar la creativitat i la capacitat de somniar dels nostres militants. Com va dir un poeta en els somnis comencen les responsabilitats. Les responsabilitats que tenim tots les/els socialistes de desenvolupar-nos i enriquir-nos per tal d’oferir el millor de nosaltres a la ciutadania.

Els/les socialistes hem de deixar de somniar?
Els/les socialistes hem de deixar de creure en utopies?

L'aniversari

1/4 de segle...

LA CANÇÓ D'UNA NIT

LA FLETXA DEL TEMPS



LA FLETXA DEL TEMPS

Només manquen cinc minuts per les dotze de la nit. Tothom dorm, inclús el lloro. Torno a mirar el rellotge, no ha fet cap moviment. A vegades, sembla com si el temps s’aturés, d’altres, passa tan ràpid que és com si volés. La maneta ha fet un lleuger moviment, quasi imperceptible i ha saltat a la següent ratlla. Quin misteri el temps!.
Tanco la llum i els ulls. M’agradaria no trigar gaire a dormir-me. Escolto la sua melodia del rellotge tic-tac-tic-tac..., cada cop sona més llunyana.
-Desperta, desperta que fem tard. Tenim moltes coses a fer. Alícia m’agafa de la mà.
-On anem?
-Anem a visitar el país del Temps.

Què és el temps?: una oportunitat fugaç; una eternitat creadora; Saturn devorant als seus fills; la perplexitat d’Heraclito davant el riu. Segons Plató una imatge mòbil de l’eternitat; segons Aristòtil l’ordre del moviment, un abans i un després o com deia Sant Agustí: si em preguntes ja no me’n recordo o com deia Gothe: atura’t és tan bell!; una forma d’intuïció a priori deia Kant, o l’esperit d’Hegel desplegant-se o la teoria de l’etern retorn de Nietzsche o potser som nosaltres mateixos com assegura Heiddeger.
A cada resposta que creiem trobar en la investigació misteriosa del temps, els signes d’interrogació es van multiplicant: serà el temps un universal antropològic inserit en l’estructura de l’ésser humà?, és el temps invisible una realitat objectiva o una creació subjectiva?.
Sembla ser que hi ha tota una pluralitat de perspectives des d’on poder abordar el temps. Així el filòsof intentarà llançar llum contra la perplexitat dels conceptes; el teòleg prendrà a Déu i a l’eternitat com punt de partida; el professional dirà que el temps és la mort i el poeta dirà amb llàgrimes en les paraules, que el temps és aigua o melodia; i així tot un seguit d’opinions. De tot això podríem deduir que tot és temps i que potser nosaltres estem fets de temps, i que maco seria poder dir que si som temps, som diàfans i immaterials com el temps, i això seria com dir que estem fets de trossets de cel. Tot, sembla ser temps, i és que quan parlem del dia i de la nit, de la tardor i de la primavera, de la matinada i dels moviments de la lluna, del destí i la mort, de l’instant o del pas dels anys, del passat o del futur, de la memòria o de l’oblit, de l’ahir o del demà, de l’abans i del després, de l’exisitir i del devenir, quan mirem el rellotge, quan conjuguem els temps verbals, quan juguem amb els adverbis temporals, en fi, en tots aquestes situacions sentim que estem cerclats pel temps.
El temps sembla estar en totes parts, però la seva existència és invisible i dubtosa. Potser sigui el temps com una espècie d’atmosfera virtual que ens envolta i ens permet parlar d’allò que passa, d’allò que succeeix. Sigui allò que sigui, allò que si sembla encertat és que quan cerquem una resposta definitiva sobre ell, ens trobem amb moltes perplexitats i paradoxes. Ja Aristòtil (el primer filòsof que va fer un treball sistemàtic sobre el temps) va començar el seu estudi sobre el temps reconeixent la dificultat del tema. Ens adverteix de la realitat misteriosa del temps i de la seva existència fosca i imperfecta. La principal raó per la qual cosa Aristòtil posa en dubte l’existència del temps, és per estar compost de no-éssers. Aristòtil es dóna compta de què “ni el passat, que ja va ser, ni el futur, que encara no és, existeixen. Per tant, no hi ha temps, doncs allò que es composa de no-éssers sembla impossible...” (Jesús Conill, El tiempo en la filosofia de Aristóteles, Series Valentina Z, Valencia 1981). Segles més tard Sant Agustí farà menció de les apories aristotèliques en les seves celebres Confessions, com pot existir el passat i el futur si el passat ja no és i el futur no existeix encara?; en quant al present, Sant Agustí diu que el present per a ser temps és precís que deixi de ser present
i es converteixi en passat. El present, diu Borges, està constituït d’una partícula de passat i una partícula de futur.
Davant tanta perplexitat veiem que aquesta forma elusiva i intermitent que caracteritza al temps, bateja entre l’existència i la inexistència, el coneixement i el desconeixement. Potser aquesta caràcter evasiu del temps sigui comparable a la lliscadissa fugacitat de la consciència que presideix al jo. Aquest jo que Sartre al mirar d’enfront empal·lideix com una transparència anònima. Aquest jo que pretén mantenir-se ferm en mig del vertigen de la consciència, consciencia que és pura fugacitat, com ja va dir Hegel “no trobarà quietud, al menys que vulgui mantenir-se en un estat d’inèrcia mancada de pensament, però el pensament trencarà l’absència de pensar i la inquietud trastornarà la inèrcia “ (Hegel, Fenomenologia del Espíritu, F.C.E. Mexico, 1997).
Pot ser no ens formulem les preguntes adequadament però sembla com si caminant envers el temps, a cada pas anessin perdent, en el pols del camí, el mateix temps. El temps, que és pura fugacitat, no és deixa congelar en la rigidesa dels conceptes. El temps camina lliure per el món, no es deixa atrapar. Com diu Lewis Carroll: “el temps no suporta que el marquin ni que el classifiquin” (Alícia en el país de las maravilla, Plaza & Jenés, Madrid, 1999) i Leonardo da Vinci: “El temps s’esmunyeix sense ser notat i enganya als mortals... Mentre pensava que estava aprenent a viure, he aprés com morir” (Planeta, Barcelona, 1995)
De totes les perspectives que ens parlen del temps, la més neguitosa, seria la de la mort. Per això Heidegger es va donar compte que el temps també té un horitzó, un límit natural (el nostre futur, les nostres il·lusions, com el nostre passat, la nostra memòria). Sabem que el temps en les nostres vides dibuixa un horitzó que ve imposat per el límit de la mort; en definitiva, som éssers per a la mort llançats al món – com diu Heiddeger-. Destí inexorable a la nostra societat.
La temporalitat occidental marca una temporalitat abstracta, lineal, mesurable, progressiva, orientada, homogènia..., un temps abstret de les coses, distanciat d’elles per després imposar-se a elles des de fora, mentre que al món xinés la temporalitat brota des de dins dels processos i les situacions, és capaç de paladejar el temps de cada procés; s’aprecia la qualitat del temps, com s’aprecia el te, el paper, la seda... El temps arriba, passa, torna a arribar, és aquesta sensibilitat de la cultura xina, la que impregna a cada una de les estacions de l’any, a cada un dels mesos, d’un olor, un sabor, un perfum, un color, un so específic, i el temps es fa present en la branca del bot, en el brot del bambú, en la fulla de l’arbre... Allò veritablement important és captar la qualitat del moment i estar atent a l’oportunitat, a l’instant en el que l’aire pot bufar al nostre favor. La temporalitat xinesa, en harmonia amb el temps, és molt sensible als detalls i aprecia, per damunt de l’aspecte quantitatiu del temps, el seu aspecte qualitatiu.
Nosaltres, homes i dones moderns, que vivim immersos en la celeritat de la nostra societat digitat, de la innovació obligada, de la soledat electrònica, del nihilisme imperant, que vivim d’esquenes a la por que ens porta la mort i dominats pel terror dels esdeveniments de la història, hem perdut la capacitat de perdre’ns en qualsevol país de les meravelles i hem anat perdent la capacitat de reflexionar sobre conceptes que formen part de la nostra existència humana. El temps és un enigma del què estem fets, un mirall en el que transcorre la nostra existència o una presència desconeguda en la que ens imaginem essent o com va dir Plotino, el temps és la vida de l’ànima.

Ring, ring, ring, ring sense mirar dono un cop de mà al despertador per fer-lo callar i seguir dormint plàcidament, però passats un segons l’alarma tornar a sonar; ja són les set del matí. Al despertar recordo haver tingut un somni: anava agafada de la mà d’una noia jove i un conill blanc amb un gran rellotge penjat del coll ens portava per bocs plens d’arbres i camins desconeguts. M’aixeco una mica estranyada. Ja són quasi dos quarts de vuit, com passa el temps! Em rento la cara i al mirar-me al mirall veig una nova arruga, el temps existencial ha tornat a dibuixar una nova empremta temporal.

pluja


Benvinguda pluja, però per a la trobada de col·lectius de Sants seria més benvinguda si comencés a ploure demà...

Les paradetes s'han traslladat a l'interior del palau de vidre... els col·lectius tot i que amb cert retràs (la pluja sempre ajuda a la mandra) han anat muntant els seus estants.
Sentint-ho molt els Artesans del barri de Sants ens hem desdit i no hi assistim, llàstima, però no es tracta senzillament d'una presentació, nosaltres transportem tots els nostres productes per un motiu: vendre'ls. Si se sospita que no hi haurà opció de venda... de totes formes la trobada és prou important, però llavors hauríem d'haver parlat per assistir només com a entitat, una parada per a representar el què som, i no les parades dels diferents artesans (que tothom sap que quan plou, l'artesà a casa sense fotre l'ou... és conya, a la tarda toca taller, hi ha massa feina i encara que diumenge... toca teka).

L'any vinent serà un altre any, esperem que hi participem, és una llàstima, però hi haurà més oportunitats.

La sempre contradicció... cagun la benvinguda pluja!!!!

PROSA POÈTICA

He tornat a sentir aquell moviment que es va produir amb els romàntics: em rebel·lo davant qualsevol norma que m’impedeixi expressar els sentiments; mantinc una actitud idealista davant la realitat que m’envolta; tota bellesa és veritat. Ara en aquest segle, en aquest món globalitzat, persegueixo un camí ocult; un camí llarg, perillós, poblat d’absències, de paraules i de silencis, il·luminat per un anhel: Tu.
Et penso amb enyor i guardo dintre meu tots els records: poemes, cartes, dibuixos, paraules, veus, llocs... No hi ha dues persones iguals, la naturalesa no es repeteix però amb tu va marcar un punt equidistant. M’escoltes? Pot ser que em repeteixi però la memòria es nodreix de repeticions, i jo encara continuo escrivint membrances passades que no he pogut oblidar.

BLAU

BLAU
La tela és fosca com la part oculta de l’ésser humà; la seva negritud cobreix algunes esperances, alguns anhels. Somnis morts, somnis que mai trobaran el camí correcte per realitzar-se, il·lusions perdudes entre sanglots congelats. Gel que talla les entranyes quan el patiment n'obre les portes i corre a la trobada. Ulls mullats que senten la punxada d’un ganivet capaç de travessar totes les capes de l’ésser; vestidures que al llarg dels anys han anat protegint-lo, i ara despullat de qualsevol sentiment tremola indefens amb tota la intensitat del món, sentint cada dia més a prop la dissolució. El cel és al pensament. Cel infinit que no pot tocar, però que mira des de la petita existència, bellesa excitadora d’emocions i de sensacions intenses. Plou. Gotes de pluja que calen, calladament, fins ensorrar totes les resistències. Pensaments eterns que viatgen des de la terra al cel, del cel a la terra, cercant històries d’éssers humans que dialoguen i conversen des de l’enteniment i la comprensió. Set de vida; aigua transparent que es precipita amb força pel riu d’una memòria finita, estavellant-se dins la immensitat d’oceans plens de misteris i d’encants, de silencis i de remors, de colors i de tonalitats. Alquímia de color que permet transformar l’argent en or, la guerra en pau, la tristor en alegria, la ignorància en coneixement i l’obscuritat en llum. Llum de blau, de cel, de mar, d’ulls, de pluja, d’inspiració, d’alegria, d’interès, de confiança, d’amabilitat... Blau d’univers infinit: blavós, blavenc, blavís, atzur, blau cel, blau marí, lapislàtzuli, blau d’ultramar, blau d’indi...
Blau entenedor dins del cor d’un ésser humà.

fira de col·lectius de Sants (25 de maig)

Bon dia! doncs això... el 25 d'akest mes, al costat de les cotxeres de Sants, d'entre vàries propostes per part de l'Assamblea del Barri de Sants per a cel·lebrar el seu desè aniversari, hi tenim una reunió de diferents col·lectius del barri; d'entre ells els Artesans del Barri de Sants, on hi apareixo (i els companys de quasi sempre també, espero).



http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/342620/index.php

akí hi trobareu tota la informació sobre l'event xikets i xiketes....

salut i perdoneu per actualitzar tant constantment el blo'c'

au!!




karles



EL CAMÍ PERDUT DE LA CREATIVITAT


El camí perdut de la creativitat,

La propietat més respectable és aquella que surt de la creativitat, del talent d’una persona. La propietat dels creadors és el més sagrat que un ser humà té, allò que no és transferible. La creació permet cercar allò llunyà, iniciar una aventura personal i fascinant.
La creació és una habilitat fonamental avui dia, ateses les característiques de complexitat, incertesa, turbulència, canvi, progrés i competició que caracteritzen la societat actual. Estar preparats per solucionar problemes i solucionar-los de forma creativa és quelcom indispensable, és en aquest escenari on la paraula innovació adquireix un especial significat.
Diu Abraham Maslow, un dels psicòlegs més prominents d’aquest segle, que “l’home creatiu no és un home comú a qui va acreixent alguna cosa; creatiu és l’home comú de qui res es va treure”.
Vivim en una societat endormiscada on el potencial humà no vol arriscar-se gaire a experimentar, a atrevir-se, a divergir, a imaginar, en definitiva, a somniar despert. Podem observar que els ensenyaments estan adreçats només al coneixement exterior, contribuint ben poc a l’autoconeixement de les persones; aprenem sobre l’univers, els països, la història de l’home, però continuem essent uns grans desconeixedors dels nostres talents i de les nostres possibilitats. Aprenem sobre el món, però reflexionem poc sobre nosaltres mateixos, sobre el potencial gairebé il·limitat de la nostra ment, sobre el poder i valor de la imaginació. Com va dir Einstein, “la imaginació és més important que el coneixement. El coneixement és limitat, la imaginació volteja el món”. Quan abandonem la infantesa, la imaginació i la fantasia deixen de ser considerades dimensions importants de l’ésser humà i passen a ser la raó i la lògica les dimensions conquerides.
Els trets de personalitat que afavoreixen l’expressió de la creativitat són la iniciativa, la independència, l’autoconfiança, la persistència, la curiositat, l’espontaneïtat i la intuïció. Segons Erich Fromm la capacitat de sorpresa és fonamental perquè es donin les condicions d’una actitud creativa. Amb això vol dir que s’ha de mantenir un cert grau d’ingenuïtat, d’humilitat, de disponibilitat per a deixar-nos afectar per estímuls de la realitat que ens envolta i que possibilitarien la germinació d’una idea o el principi de la mateixa; és necessari una obertura plena, una total receptivitat adreçada i concentrada a l’objecte del nostre interès.
És allò que Fromm anomena “capacitat de concentració”: si em concentro plenament, allò que es fa en cada moment és la cosa més important de la vida. Si em concentro quan parlo amb algú, quan llegeixo, quan camino, quan estimo, quan desenvolupo qualsevol activitat, no hi ha res més important que allò que faig aquí i ara. És en aquesta forma de trobar-se la persona en la realitat on es troben les bases de la creativitat personal, ja que es desenvolupa una vivència del jo com el vertader centre del món i el vertader autor dels meus actes.
Segons Fromm, una de les conseqüències de les societats actuals del benestar és el rebot del conflicte i la tensió. L’home-tecnològicus és un ser que refusa el compromís, és insolidari i fuig de l’acció i de la presa de decisions compromeses quan aquestes no tendeixen a resoldre qüestions que afecten als seus interessos personals o al seu entorn més immediat. Evitant els conflictes, l’home és converteix en una màquina ben greixada, on tots els afectes s’anivellen al moment, on s’automatitzen tots els desitjos, on s’igualen tots els sentiments. Precisament, segons Fromm, el fet de prendre consciència dels conflictes, d’experimentar-los profundament, d’acceptar-los tant el pla intel·lectual com el sentimental, és una de les condicions bàsiques de la creativitat.
Però més enllà del camí de la racionalitat sempre ens podrem perdre en el nostre món oníric. El món dels somnis també està molt lligat al tema de la creativitat. El cervell quan somnia és un cervell actiu. La realitat onírica és personal i intransferible, un fenomen constret als confins de la biografia individual que només existeix en el jo.
Però no només somniant creem. La inspiració, la constància i el treball són necessaris per tal de composar la idea il·luminada.

QUADRAT

Escric unes línies en una pàgina blanca. Estic desperta i veig amb claredat el llibre, al costat de la tauleta de nit. Serà una breu reflexió. Sempre em deixo seduir per aquesta mena d’escrits. Paraules que m’atrapen, que em fan despendre del meu cos material, sentint-me tan despullada que l’ànima se m’escapa per tots els porus de la pell. Miro el llibre que encara no he acabat. Mentrestant em recordo de tu. Pot ser que siguis a Badalona, on ens van veure la primera vegada. Aquell dia, al cafè Cayo Largo, vas escriure sense saber-lo una història plena de secrets invisibles, des de llavors tot penetra en mi amb més intensitat i he descobert un interior que ignorava. He escoltat el meu propi silenci i he après a mirar el món d’una altra manera. Ara sóc veritable, un pensament buit de fal·làcies i ple de significacions reals més enllà d’un imaginari fictici. Paraules que cerquen el teu lector amagat.

MODERNITAT LÍQUIDA


L’era de la modernitat sòlida ha arribat a la seva fi. Perquè solida?, perquè els sòlids, a diferència dels líquids, conserven la seva forma i persisteixen en el temps: duren. En canvi els líquids són informes i es transformen constantment: flueixen. Per això la metàfora de la liquiditat és l’adequada per aprehendre la naturalesa de la fase actual de la modernitat. La dissolució dels sòlids és el tret permanent d’aquesta fase. Els sòlids s’estan fonent en aquest moment, el moment de la modernitat líquida, són els vincles entre les eleccions individuals i les accions col·lectives. És el moment de la desregulació, de la flexibilització, de la liberalització de tots els mercats. No hi ha pautes estables ni predeterminades en aquesta versió privatitzada de la modernitat. I quan allò públic ja no existeix com sòlid, el pes de la construcció de pautes i la responsabilitat del fracàs cauen total i fatalment damunt l’espatlla de l’individu.

L’adveniment de la modernitat liquida ha imposat a la condició humana canvis radicals que exigeixen repensar els vells conceptes que solien articular-la. Zygmunt Bauman examina des de la sociologia cinc conceptes bàsics en torn als quals ha girat la narrativa de la condició humana:
- emancipació
- individualitat
- temps/espai
- treball
- comunitat

Aquests conceptes estan avui dia vius i morts al mateix temps. La pregunta és si la seva resurrecció – o la seva reencarnació- és factible; i, si no ho és, com disposar per a ells una sepultura i un funeral decents. El sociòleg polonès Zygmunt Bauman s’ha convertit en els darrers anys en un protagonista a tenir en compte dins del debat sociològic del nostre temps.
En la entrevista següent parla dels seus mestres, entre els que inclou a Borges, i d’un tema central en les seves reflexions: la globalització i el seu efecte sobre la vida dels homes.

En el tracte té mostra senzillesa i l’elegància de les persones grans de cor i ànima. I tant que és gran aquest senyor alt, prim, de 77 anys, un dels més grans sociòlegs de la segona meitat del segle XX conjuntament amb David Riesman i pocs més; el seu nom res fàcil és d’origen polonès, Zygmunt Bauman, es relaciona immediatament amb la paraula globalització. “ En busca de la política” potser és el títol que més ha impressionat i que més s’ha gravat a la memòria. Bauman es dedica allà a estudiar la societat, però no amb fredor, ni de manera distant, ni de forma asèptica. Els patiments dels homes, les seves humiliacions es troben en el cervell de la seva reflexió i de la seva participació.

Ja l’ha escrit i ara el repeteix en aquesta trobada milanesa, en un parèntesis del congrés sobre la “societat planetària” , organitzat en record del sociòleg Alberto Meluci a un any de la seva inesperada mort: “La neutralitat moral en sociologia és impossible” qui sosté aquest argument es menteix a si mateix. La seva biografia el confirma. En 1939, degut a la invasió de Polonia, va fugir amb la seva família –eren jueus- a la URSS. Allà es van enrolar més tard en un cos de voluntaris polonesos per lluitar contra els nazis. Finalment, quan va tornar a Varsòvia, el seu somni era estudiar física. Però davant la destrucció de la seva terra, Bauman va decidir ocupar-se dels “furats negres” del país i “del big bang de la seva resurrecció”. Com? “Vaig elegir la sociologia convençut de què podia canviar el món.
Amb el temps potser aquest fe s’ha debilitat, però no s’ha extingit. El repeteix en “L’ambivalència de la modernitat i altres conversacions” fruit de cinc “interrogatoris” dirigits per altre sociòleg Keith Tester, que es constitueix quasi en una suma del pensament d’aquest estudiós, actualment professor emèrit de les universitats de Leeds i de Varsòvia. Allà Bauman presenta el seu panteó particular de “mestres”: Camus, Gramsci, Calvino, Borges. I a partir d’allà comencem amb les primeres preguntes

- Albert Camus?
- Em va ensenyar la rebel·lió. I la sensibilitat per la justícia, que és la prevenció del patiment de la gent. Vaig escoltar aquesta frase de Camus: “Està la bellesa i estan els humiliats. Per difícil que sigui l’empresa voldria no ser mai infidel ni als segons ni a la primera”.

- Aquest és el seu credo?
- Espero que lo sigui. No sé si he pogut evitar totes les trampes.

- Antonio Gramsci?
- Li estic molt agraït. M’ha permès acomiadar-me honorablement de l’ortodòxia marxista. Sense avergonyint-me per haver-la abraçat i sense odiar-la com tant altres.

- De què manera Gramsci li va resultar revelador?
- Rebutja el determinisme per el qual, en el marxisme oficial, els homes són només peces, peons de la història. La seva és una visió flexible dels homes: la història ens crea i, a la vegada, som artificis de la història. Això es pot veure també en Borges: la història és un llibre que escrivim i al mateix temps ens està escrivint.

- Italo Calvino? (Bauman s’entusiasma)
- És el més gran filòsof dels narradors i el més gran narrador dels filòsofs. “Les ciutats invisibles” és el millor text de sociologia que s’ha escrit mai. Vaig aprendre més amb aquest llibret que amb molts volums. Cada “ciutat” tracta un argument sociològic i en dues pàgines desenvolupa un anàlisi molt agut. Per exemple, en Leonia la fortuna i la felicitat es mesuren sobre la base de la quantitat de coses que es rebutgen sense mortificacions. És el model actual: la vida és feliç si consisteix en una perpetuïtat de nous començaments. Des de que el món és món la perdurabilitat sempre va ser un valor, mentre que avui, per primera vegada, són valors la transitorietat, el ràpid descart, la no conservació, perquè allò que es conserva pot ocupar el lloc de coses sempre “noves i millors”. A on anirem a parar? Ni Calvino ni jo ho sabem.

Rebuigs: en la “modernitat líquida”, com Bauman ha batejat el temps actual en el qual res està fix ni garantizat, tot és mutable, on “la història no té rumb i la biografia no té projectes”, cada vegada hi ha més rebuigs humans. “Certes professions, certes especialitzacions, certes capacitats són cada vegada menys valorades. Ja la primera modernitat va crear un ordre artificial en el qual molts no tenien inserció. No “aptes”. Fa més d’un segle, per aquests problemes locals hi havia solucions globals: els “rebuigs” emigraven a Amèrica, a Canada, a Austràlia. I a demés, junt amb l’emigració estaven la colonització, l’imperialisme... Actualment, pel contrari, cerquem desesperadament solucions locals a problemes globals. Les migracions són avui la major aposta en joc, però no són unidireccionals, van en totes direccions. És un problema global, però nosaltres cerquem solucions locals, del tipus “tanquem les fronteres”. Però no funciona”

Què fer? Zygmunt Bauman em mira com perplexitat irònica. “No ho sé, les solucions hauran de trobar-les els que avui tenen entre vint i trenta anys. S’ha produït un divorci entre poder i política. Abans coincidien en el territori de l’estat-nació. Però avui el poder és extraterritorial i no hi ha una política d’aquesta amplitud. La gran qüestió al respecte és la d’un nou matrimoni. I hem de tenir cura: no confondre política internacional amb política global. La primera és una suma de nacionalitats, una d’elles diu si a un acord, altre diu no i es paralitza tot. Apareixeran noves formes”.

Mentrestant, com si fos poc, també el problema moral va passar a ser global, adverteix Bauman “Es diu que l’Holocaust concerneix a tres categories de persones: les víctimes, els assassins i els presents o espectadors. I bé, avui, per mitja de la televisió, tots som espectadors, tots conscients dels patiments dels altres, fins les més allunyades parts del món. Ara veus, sap. Llavors et concerneix. És la globalització de la responsabilitat. Sobretot en l’economia global tots som interdependents (allò que fa algú en Singapur té el seu impacte també en mi i a l’inrevés, per més que jo no sàpiga quines són les connexions intermèdies) i a més a més s’afegeix la vulnerabilitat recíproca assegurada”.

Una bona notícia, segons Bauman és que “per primera vegada en la història l’imperatiu moral i l’instint de supervivència van en la mateixa direcció. Durant mil·lennis, per a ser fidel a la moral devies sacrificar quelcom del teu interès. Actualment els objectius coincideixen: o tenim cura de la dignitat de tots en el planeta o morirem tots plegats. I atenció, no hi ha prou amb proveir a tots de menjar i agua: moltes iniquitats tolerables ahir, avui ja no ho són més; la modernitat ha arribat, és coneguda en tres quartes parts del món, llavors moltes injustícies abans considerades com “inevitables” actualment es consideren “inacceptables”. Molts conflictes actuals no s’han originat pel menjar sinó per la dignitat ofesa”.

Si la modernitat és “líquida”, no es pot agafar, i si la història nos ha portat a situacions totalment inèdites, hi ha no obstant quelcom “sòlid” i “vell” que per a Zygmunt Bauman és brúixola i un instrument més actual que mai: el socialisme:

“Es necessiten més socialistes des de que va caure el mur de Berlín -diu-. Abans del comunisme el pisava els talons al capitalisme produint un mecanisme de “control i equilibri” que va salvar al mateix capitalisme de l’abisme. Ara el socialisme és indispensable: no el considero un model de societat alternatiu sinó una eina apuntada envers les injustícies de la societat, una veu de la consciencia quina finalitat és debilitar la presumpció i l’autoadoració dels dominants.

A la vegada, en el llibre, Bauman es declara també liberal (“la seguretat dels mitjans de subsistència i la llibertat són complementàries”) però és pel socialisme que posa mà a la poesia: “com l’ocell fènix, renaix del cúmul de cendres deixades pels somnis cremats i per les esperances carbonitzades dels homes. I sempre ressorgirà. I finalitza. “Si és així, espero morir socialista!"

UNA CANÇÓ AMB AROMA

EL PINTOR DE LA CORT


El pintor de la cort

Pel pintor murcià Agustí Navarro la creació era vida en acció. Li havien encomanat tres obres però de les tres pintures, el retrat de Mariana d’Austria va ser l’elegit. La primera estela de la nit va il·luminar el seu pensament, mentre barrejava oli de llinosa amb pigments de colors.
Aquell matí quan una jove bella i malenconiosa va entrar a la seva cambra va pensar que el sol de l’univers havia descendit del cel per ficar-se a la seva estança. Va sentir aquell temor visceral que sempre apareixia davant una tela neta; la por a què l’obra no sortís perfecta. Sabia que la clau estava en sentir-se pinzell i no pintor, però alguns dubtes van creuar el seu pensament “ho aconseguiria davant aquells ulls penetrants i freds, davant aquell fruits abundants que semblaven voler sortir d’aquell cenyit vestit”. Un esgarrifança va recórrer el seu cos i un lleuger tremolor es va colar entre els seus dits. Mentrestant la tela blanca i els pinzells nous esperaven impacients el moment de la creació.
Va pintar-la de mig cos sobre un fons obscur per tal de destacar la claredat del seu vestit i la seva cara, animada per colorets vermells. Va decidir que el rostre seria el principal focus d’atenció, volia destacar la tristesa tant dels seus ulls com del seu gest nostàlgic. El seu ajudant li havia explicat que aquesta jove era una dona trista perquè en la cort madrilenya, la rigidesa de l’etiqueta li impedien passejar en solitari i sempre havia d’anar en companyia de les seves dames d’honor, fet que li impedia la llibertat de certes intimitats; xiuxiuejaven algunes veus que estava enamorada d’un jove trobador. Agustí, des de el primer instant que la va veure es va sentir atret, per això va voler que el retrat transmetés l’ànima d’una dona que restava oculta entre ampul·loses perruques i vestits reials.
L’obra era un regal que el pare de Marina, l’emperador Fernando III d’Alemanya, volia fer al seu promès Felip IV d’Espanya el dia del seu casament, el dia 7 d’octubre de 1649. La boda tindria lloc a prop de Madrid i passarien la nit de noces a l’Escorial. Fernando III estava tan content amb l’esdeveniment nupcial que el dia que Agustí va lliurar el quadre li va voler obsequiar amb un excepcional sopar a la cambra reial: caviar, foi gras, gall dindi amb prunes verdes amb conyac, ous d’ornit, llengües de gat, arròs amb salmó, llagosta, crancs vius amb setes, pernill, cervesa, llet, vi negre, fruites dolces i xocolata calent.
A una banda de la taula Mariana i la seva mare menjaven en silenci, mentre que a l’altra Agustí i Fernando III dialogaven sobre les intrigues palaciegues i algunes estratègies polítiques. Des del silenci els ulls de Mariana brillaven amb més intensitat que la llum de les espelmes que adornaven la sala. Agustí notava com el cor batejava a gran velocitat com si fos un cavall desbocat, sentint-se estranyament hipnotitzat per aquells ulls que cridaven per sortir d’un anonimat imposat. Mariana se casaria amb un home que no estimava, però el seu pare hauria aconseguit l’acord polític establert amb el compte d’Olivares, el seu amic més fidel.

MÚSICA AMB AROMA

PETITES REFLEXIONS

Quan anava al col·legi era un jove estudiós, prim, seriós, de cabells castanys i curts, més interessat en els coneixement científics que sobre qualsevol sentiment emocional, mai havia assistit al ball de l’escola. Els llibres i les formulacions matemàtiques eren la seva melodia.

No t’esperava tan aviat, li va dir al seu primer cabell blanc.

La duia entre les mans, un dia va agafar-la tant fort perquè no marxés que es va trencar, era la seva joventut.

Hi ha cames de primera que caminen lleugeres pel món, hi ha cames de tercera que caminen cansades pel món.

S’ha fet gran i els seus afanys, les seves il·lusions han anat minvant.

Quan va fer la comunió li van regalar un rellotge, quan es va jubilar li van regalar un rellotge, ara que el temps no era el protagonista de la seva vida!

De jove la seva maleta estava plena de coses que creia molt necessàries, ara se n’adona com estava d’equivocat; dins l’armari traster reposa tranquil·la una maleta buida.

Aviat arribarà el final de l’existència, el somni que no coneix despertar; els ulls abatuts que no podran tornar a mirar la lluentor de la felicitat; la boca encallada que no podrà dir les paraules desitjades.

Ha donat un passeig a prop de la platja, el metge li ha recomanat aigua de mar per la circulació de les cames; s’ha segut una estona a la sorra per mirar la mar i escoltar el silenci, quanta melodia hi ha a l’univers. El dia comença a marxar i una tarda en pau neix per l’horitzó. Li costa aixecar-se de la sorra, les seves articulacions encarcarades no faciliten la seva verticalitat.

Quina angoixa, quina tristor quan algú al seu costat escolta una música i ell no escolta res, o algú escolta el cantor d’un ocell, o la plor d’un nen, i ell de nou no sent res. De mica en mica els sentis es van perden.

Ja no té que fingir ni ser acollidor quan està cansat, somriure quan està enfadat, ja no té que representar cap actitud. Ja no té res a representar; fa tens que va deixar de sentir-se esgotat.

Va arribar un dia que va decidir canviar els amics interessats per llibres; el gimnàs per un passeig; les paraules exteriors per una bona història de ficció; la companyia per l’aïllament. Va descobrir que el món exterior ja no li atreia i va començar a conquerir el seu món interior.

Les seves mans són rugoses; tenen senyals profundes. Les línies del cap i del cor estan separades, sempre han portat camins diferents. La línia de la vida és la més prima i allargada, circumda el mont de Venus. Les seves mans tenen taques de pigmentació, al principi eren petites i clares amb els anys s’han fet fosques i grans. Mans plenes de signes i línies que anat dissenyat la seva biografia. Fa anys eren fermes i segures, ara tremolen insegures davant el seu passat: el piano.

Els anys li han ensenyat la importància que té estar tranquil, saber mirar més enllà de la realitat immediata i esperar amb serenitat allò que ha de venir.

De jove creia en la bellesa ara creu en la vellesa.

Mira aquella fotografia desgastada que està penjada a la paret groguenca de l’habitació de la residència d’avis. Ella de blanc trencat, ell de blau marí. Tenien 30 anys i 30 mil il·lusions. Van fer el viatge de nuvis durant tres dies a la platja de Palamós i van viure 30 anys al carrer de la caritat. Ara fa tres anys que està sol.

ULLS DE GLAÇ

Ulls de glaç,

Uns mesos després, davant la finestra del menjador un dia de pluja agosarada, sense saber ben bé perquè August Paez va recordar aquella tarda en què va ser espectador d'un atracament. Barcelona era una ciutat cosmopolita, composta per gent de tot arreu. Els canvis s'havien produït tan ràpidament, que malgrat tots els radiants indicadors de benestar, hi havia cada vegada més lladres, cleptòmans, saltejadors, mentiders...

Aurora Canada, era una dona que havia sabut sobreviure no gràcies a l'esforç del treball sinó als seus enganys, als seus fraus, als seus trucs. Era una dona sense escrúpols, freda com la neu, que amb un semblant dolç sabia conquerir sense dificultats a les seves víctimes.

Va veure una dona gran vestida de negre, devia tenir sobre uns seixanta-cinc anys. Va veure una dona jove, devia tenir sobre uns trenta-cinc anys, vestida també de negre, amb unes ulleres de sol que li tapaven la cara. Va veure com la senyora gran ficava la llibreta d'estalvis dins del caixer automàtic i, com la jove s'aprovava per la seva esquena. Va veure paraules, somriures i gestos per part de la jove. Després, al cap d'una estona, al carrer, va veure com la senyora plorava, mirava la llibreta d'estalvis i, entre sanglots deia que li havien robat 1000 euros. A l’instant va pensar que la senyora gran havia estat víctima d'un atracament.

Mentre mirava per la finestra, encara plovia, va pensar que ell havia estat sense saber-ho amb certesa testimoni d'un de tants robatoris que es produeixen a les grans ciutats. En aquella Barcelona, on la desconfiança i la por, s'havien convertit en penyores habituals dels ciutadans, convivint sota el mateix sostre que la indiferència i la insensibilitat. Una nova ciutat que anava naixent, desconeguda per a ell mateix. Una ciutat on quasi tothom començava a ser un estrany per als ulls dels altres.


EL DARRER VIATGE

El darrer viatge

Sé que tinc que fer un viatge i la veritat és que em dóna por, tanta por, que em resulta difícil de parlar-ne; però avui si me’l permeteu, voldria intentar-lo. Crec que aquesta darrera excursió sense cantimplora (ja sento com se’m seca la gola) ni retorn és l’aventura més significativa i transcendental de la vida dels éssers humans, i mai ens aturem gaire a pensar-hi sobre ella. Perquè?... Dolor de vida! És en aquest últim destí on restem despullats de totes les materialitats, de tots els records, de totes les experiències viscudes. Silenci de vida, silenci de mort. En aquesta aventura diuen que un se sent lleuger com les branques d’un arbre acaronades pel vent, doncs només l’ànima o l’esperit és el que marxa d’acampada a un altre lloc. Qui sap envers que confins de l’univers anirem a parar?.
En aquest últim viatge l’ànima no necessita endur-se res. No necessita saber els horaris dels trens, dels avions, dels vaixells ni de cap altre mitjan de transport. L’equipatge li és innecessari, el cos desapareix, cremat pel foc o bé per la seva lenta decrepitud sota terra; una caixa de fusta acollirà el cos mort per tota l’eternitat. L’ànima no necessita omplir la maleta de penyores inútils, només la seva energia serà el vestit que la cobrirà del fred i del calor; del sol i de la lluna, de la pluja i del vent, de l’alegria i la tristor. No ha de pensar si ha de ficar el vestit de dia o el de nit, els pantalons de vestir o els texans, el banyador o el bikini, si les sabates blanques o les vermelles, si la tovallola de bany o la de bossa... No ha de pensar en rutes, en itineraris, en guies, en aventures individuals o col·lectives. No ha de portar la cambra fotogràfica, per fer mil i una fotografia, que no podrà deixar com a testimoni en cap àlbum, ni de paper ni digital.
Recordo que un dia d’hivern, de forta pluja, una tarda plena de diàlegs sense cap mena de sentit, algú va dir que al més enllà no hi havia res a veure, ni digne de ser recordat, ni fotografiat. Com si algú hagués pogut parlar d’allò que passa en aquell altre món desconegut i secret. L’ànima no ha de pensar qui són els millors companys de viatge, ja que és un viatge en solitari.
Aquesta aventura és una gran fita que no podem organitzar des de cap agència de viatges, només la nostra vida, les nostres inquietuds, i la nostra trajectòria personal seran les veus que ens acompanyin en moments de solitud que ens permetran anar planejant i pensant sobre el nostre darrer viatge.

FESTES DE MAIG A BADALONA


He caminat a poc a poc fins arribar a la plaça de la vila. Hi ha dies i moments que s’han d’assaborir, la vida passa tan de pressa! La plaça de la Vila és plena de gom a gom. Al rellotge de l’ajuntament li manquen encara deu minuts per tocar les set de la tarda; hora d’inici del tradicional pregó inaugural de les Festes de Maig. Aquest any el pregó el farà la Mireia Belmonte, la noia amb ulls de cel, una jove badalonina que ha estat proclamada recentment campiona d’Europa de 200 metres estils i ha aconseguit la medalla de bronze de 200 metres papallona; que important és que la ciutat reconegui els mèrits i els èxits dels seus propis ciutadans, ser profeta a la teva terra, a la teva ciutat. Porto al coll el mocador, símbol de les festes de maig, aquest any és de color vermell. Durant tres anys, no consecutius, el vermell ha estat el protagonista de la festa, d’altres vegades el seu color ha estat el blau, el lila, el verd... M’agrada veure com alguns balcons de la ciutat llueixen penjats, un darrere l’altra, tots els mocadors acolorits. Hi ha tanta gent a la plaça, que arriba un moment que no puc anar més enllà, i espero al costat del cinema Picarol, l’inici del pregó. Faig un repàs ràpid de la resta d’actes festius: la cremada del dimoni, nit màgica per excel·lència amb els seus focs artificials; la festa del Badiu, pallassos, xocolata i somriures per la canalla; els castellers, els geganters, els diables i els trabucaires; els concerts de música, a diferents llocs de la ciutat, per joves i grans. Les festes de maig ja són aquí i durant uns dies, la ciutat es vestirà de gala, i es perfumarà amb gotes d’aigua de mar i pètals de rosa, impregnant tota la ciutat amb l’aroma de la joia i l’amistat.
Veniu a gaudir de les Festes de Maig, de les festes de la meva ciutat: BADALONA.

LLEGIR


LLEGIR:
Penso en el meu pare. Ell va estar el primer a fer-me estimar la lectura. Sense que ell en tingues coneixement va ser el meu guia literari. De petita, quan el meu pare tornava del treball, em portava llibres petits que duien a l'extrem dret de cadascuna de les seves pàgines dibuixos, i al passar els fulls molt ràpidament els ninots es movien; eren els llibres joguina; a la nit, abans de dormir, el meu pare o la meva mare em llegien aquelles històries.
Uns anys després van venir els meus primers contes: la ventafocs, la blancaneu, la caputxeta vermella, pinotxo, el contes d’Hans Christian Andersen... L’època de l’adolescència van arribar altres descobriments literaris: les meves primeres novel·les juvenils, els llibres de misteri, i la poesia. Recordo una col·lecció de llibres que es deia Els tres investigadors, un grup de tres amics que es dedicaven a resoldre històries inexplicables que ocorrien al seu poble, i també les poesies de Gustavo Adolfo Bécquer, Federico García Lorca, Antonio Machado...
Així al llarg de la meva vida el llegir ha anat xopant el meu ésser de tal manera que, ja de petita vaig quedar enganxada pel anhel de llegir, i llegir va passar a formar part de la meva personalitat, per això sento la imperiosa necessitat de trobar moments que em permetran viatjar a llocs desconeguts, a conèixer històries que em facin riure o plorar, a dialogar amb personatges desconeguts que acabin convertint-se en amics imaginaris.
Cadascun del llibres que han circulat pels meus ulls i les meves mans m’han ajudat: a formar-me una mica més com persona i adquirir nous coneixement; a despertar aficions i interessos, a estimular la imaginació i la curiositat, a potenciar la meva creativitat, en definitiva, com va dir algú, a ser cada dia una mica més lliure.