CAMPIONS, CAMPIONS, OLE, OLE, OLE

CAMPIONS, CAMPIONS OLE , OLE, OLE...!

Manca només un minut per a què finalitzi el Partit Espanya – Alemanya. Guanyem, guanyem, guanyem! Amics, Espanya ha guanyat la final. Què important és el treball en equip!
Poso a la taula del menjador una petita ampolla de cava per celebrar el triomf, avui és una nit històrica. Resulta estranya una celebració en solitud però em sento acompanyant pel soroll dels petards que il·luminen la victòria, els clàxons de les botzines i la paraula campions, campions escampant-se des de les finestres del veïnat.
Un cop passada la eufòria em desplomo en el sofà, disposat a submergir-me durant una estona en el llibre: “relats japonesos de misteri i imaginació”, m’aturo en una paraula AH-UN i miro a peu de pàgina la traducció: “comunicació tàcita entre dos amics”.
A dos quart d’una de la nit em fico en el llit, amb la llum apagada escolto una estona la retransmissió esportiva. Parlen dels genials partits que ha fet la selecció espanyola en l’Eurocopa després de quaranta-quatre anys sense aconseguir-lo. Canvio de canal i em trobo amb un quintet de jazz, en un altre una locutora amb veu relaxada comenta que el psicòleg Jung deia que tots els ésser humans estem vinculats per fils invisibles. Penso que a alguns se’ls van tallar, i amb aquest pensament contrari a l’efecte papallona, (l’aleteig de les seves ales es pot escoltar a l’altre costat del món), tanco l’aparell de radio, els ulls i la consciència.
Avui és dilluns. El dilluns, encara que sigui el primer dia laborable, té sabor a crema de nata amb dues gotes d’anís del Mono. Són dos quart de nou del matí; deixo el cotxe en el pàrking de la plaça de La Plana i camino fins el treball. Abans d’arribar entro en un petit cafè just al començament del carrer Sant Anastasi. Demano un cafè doble. Agafo la Vanguardia, el titular és el triomf de la selecció Espanyola, aquest serà el tema central al llarg de la jornada; m’agraden les entrevistes de la contraportada i llegeixo que existeix una atracció irresistible, de la terra envers la lluna, deu ser el regolito, el pols lunar format per l’impacte de meteorits, partícules molt primes plenes de arestes que es fiquen per totes parts. Per un instant penso que potser vaig enfonsar-me poc en aquella mirada, en aquells ulls negres plens de veritat; només vaig dedicar-li una mirada minúscula. Crec que no estic preparat per un món sense Anna, almenys sense la seva il·lusió.
Miro el rellotge, només manquen cinc minuts per les nou del matí. Comença el temps de les tasques laborals:
La primera mirada per la porta a l’arribar.
El vell ordinador conversa amb la vella impressora.
Rostres silenciosos, freds i distants.
Sol.
Una nova estació: l’estiu.
Un diari: El Punt.
Els mocadors de colors.
El silenci.
Encendre l’ordinador.
Telèfon en repòs.
Finestres tancades.
Una tassa irregular
Incomprensió.
Antidialèctica.
Antiequip.
Escriure en silenci.
Callar des del silenci.
Viatjar.
Somniar.
Ser amable.
Crear.
Amar.
Baixar del caelum a la terra.

Les darreres línies de la contraportada deien que vivim en un món de sensacions i sentiments i que això és tot el que hi ha; només?

A Catalunya, més denúncies per tortures


Catalunya és la comunitat on es denuncien més tortures policials. Ho recull la coordinadora que aglutina una trentena d'entitats de tot l'Estat, com l'Observatori dels Drets Humans de la Universitat de Barcelona, Justícia i Pau i SOS Racisme.

Per això, suposo que s'entén, la taca de sang del terra té la forma que té...


ciau!

MERCY

LA FINESTRA DE NIT


Continuo donant-li voltes a un assumpte que em va deixar perplex. Que món tan complicat, el nostre. Tan complicat que encara que cridis ningú t’escolta. L’altre dia m’explicava un conegut que un amic seu que viu a Manhattan, li deia que havien dues classes de persones: les de dalt i les de sota, i que devien existir unes per tal que les altres es poguessin mantenir amunt. “Sexe en New York”, no amics, “Indignitat en New York”.
Diuen que tenim lliure albir, però jo he arribat a la conclusió de què a vegades són altres els que decideixen per un. I em sento una mica decebut. Per altra banda és un alleujament pensar que al final un té la darrera oportunitat, és a dir, el tarannà amb el que prens les coses que et succeeixin, i com afrontes les decisions que altres han pres per tu.
Amb l’arribada de l’estiu es comencen a obrir les finestres i els sorolls passen a formar part del llenguatge fosc de la nit. La calor m’impedeix conciliar la son. Des del silenci escolto l’aigua de l’aixeta de la veïna del costat, fa poc temps que ha vingut a viure al bloc. Em deixo en dur per altre mena de pensaments que fan que m’oblidi de determinismes, lliure albir i successos a l’atzar. Penso que seria un bon moment per encendre un cigarret, però sé que la meva voluntat és ferma i no el permetrà.
Arriben uns pensaments interrogatius que sense demanar permís em llancen tota una bateria de preguntes: estarà dormint? estarà pensant en alguna de les seves idees engrescadores? es recordarà de mi tant com jo d’ella?; està lluny com la lluna i no obstant la sento tan a prop com el dit que l’assenyala. El record de l’Anna es passeja per l’habitació amb pijama de ratlles blanques i blaves. S’asseu al meu costat i el llit s’il·lumina amb la seva presència.

-Àngel, m’has cridat?
-No. He pensat moltes coses aquesta nit: que si el determinisme, que si la veïna del costat, que si em fumava un cigarro, i al final tu, sempre tu!
-I tu no saps el poder que té un pensament?
-No.
-És tan fort que encara que un hi sigui lluny se sent. Al sentir-te aquesta nit no he pogut resistir la temptació i sense que ningú s’adonés he abandonat un moment el satèl·lit per venir a veure’t.
-T’agrada la meva habitació?
-Si, és acollidora però hauries d’endreçar-la una mica.
-Com la meva vida?
-En això no et puc ajudar. Ja he de marxar, el temps s’acaba.
-Quan tornaràs?
-Quan un dels teus pensaments sigui tan elevat que arribi fins la lluna.
-I jo, podria anar a veure’t algun cop?
-Si
-I allà podran parlar el sol i la lluna?
-Si
-On et trobaré?
-A l’avinguda de la llum número 14.

Un cop sec tanca la finestra. El somni ha finalitzat, Anna. Adéu i bona nit. Demà abans de dormir crec que llegiré el petit llibre del sexe.

ORATORIA AMB AROMA

DIMECRES

Dimecres


Avui és dimecres el tercer dia laborable de la setmana. Aquesta setmana, el dimecres, ha passat a ocupar el primer lloc per la festa d’ahir, Sant Joan. Superada la revetlla torno a submergir-me dins la quotidianitat.
Tornant a casa sempre faig el mateix camí: pujo per Rambla Sant Joan (barri de Lloreda). El carrer està buit de transeünts i la circulació no està molt carregada. En la ràdio del cotxe sona la cançó “Mercy” d’una tal Duffy. El locutor diu que és disc d’or; és una cançó alegre d’estiu.
Després de dinar una ensalada, macarrons, meló i prendre un cafè aromàtic, agafo el diari. Llegeixo una notícia que diu “el model neoliberal, amb la seva aposta pel mercat, ha arribat a l’esgotament. I calen respostes convincents des de la política democràtica”. Penso que quelcom de raó hi ha en aquestes paraules, es necessiten noves respostes pel nou reptes, una nova consciència que ens ha aturi a reflexionar cap on va l’ésser humà del segle XXI. Quan finalitzo de llegir el diari, sento que un dolor estrany s’ha instal·lat al meu cap. Deu haver estat a conseqüència de les dolentes notícies.
Encara no són les cinc, i em dóna temps per ullar un llibre “El camino del artista. Un método para superar los obstaculos que nos separan de nuestro ser creativo”. De prompte veig que alguna cosa parpella a la pantalla de l’ordinador. Ha arribat un email! L’obro. És una carta.

Estimat Àngel,
Sento haver marxat sense acomiadar-me de tu, però a vegades les situacions ens dominen més que nosaltres a elles. M’hagués agradat trucar-te però vaig perdre el mòbil i amb vodafon una part de mi mateixa: números de telèfons, música, fotografies..., i la veritat és que no recordava el teu número, només em sortia el 6 i dels set següents ni idea.
Estava una mica tristona per no haver pogut dir-te adéu i la nostra paraula confident: Cuida’t. Un dia em vaig trobar per casualitat amb Ramó, (en aquell lloc tan maco que a tu tant t’agradava) i em va passar el teu e-mail.
Potser tot tenia que succeir així, potser en aquell moment no hagués trobat les paraules adequades per dir-te que t’estranyaria, però que des de la distància sempre te’n recordaria, no sé. Ara que el temps ha passat, sé amb seguretat, que m’hagués posat a plorar i les llàgrimes m’haurien impedit mirar-te bé, així que d’aquesta manera encara guardo nítida la teva imatge a la meva memòria.

M’agradaria dir-te una cosa, si hi ha una segona vida, voldria tornar a trobar-te. Cuida’t.

Anna


Amb l’emoció penjada a la gola tanco l’ordinador, només manquen cinc minuts per les cinc de la tarda. Surto volant cap la feina. Torno a passar per Rambla Sant Joan i la circulació ja no és la mateixa...

REVETLLA DE SANT JOAN

REVETLLA DE SANT JOAN

Con un conill a la lludriguera Àngel continua amagat i ella escopeta en mà continua la seva inesgotable cacera imaginaria. Crec que va ser Kavafis qui deia que per construir una casa nova hi havia que derrocar la vella. Anna cada dia va aixecant petites estances esperant algun dia construir el gran castell novel·lat, on viurà un príncep anomenat A. O.
Un dia més, un dia solejat del mes de juny, dilluns per ser més precís, Anna refusa el moment present per obrir una vegada més el calaix del passat. Amb una mica de nostàlgia es mira alguns dels records guardats, joies de gran valor en un món no material on els somnis són el bé més preat. Somriu al rememorar la camisa amb taques de vaca; la polsera blava eivissenca que trencava amb el conjunt d’Armani; les delicades mans de pianista; aquella veu amb personalitat que la va enganxar com si fos un imant decoratiu penjat en una nevera; un suau aleteig de papallona als llavis; una conversa llarga per telèfon i el patiment posterior pel cobrament de la factura; aquells ulls que van fer-li sentir fred i calor alhora i... Acompanyada de tots els records: aquells que ja van passar, aquells que començaran dins de poc a ser records, i aquells que un dia vindran, Anna reprenc la vida normal. Aterratge instantani al món real.
Quan surt de la feina, al rellotge de l’església de Santa Maria acaben de sonar les tres del migdia. Encara té que acabar de fer algunes compres per celebrar la revetlla de Sant Joan. Ha decidit anar a una gran botiga, allò que diuen centre comercial, camina tranquil·la i relaxada com un àngel. Avui es nota que la màgia de les bruixes li acompanya, hi ha quelcom distint a la seva mirada. Fa un dia preciós i es deixa seduir pel raigs d’un sol agosarat. Mira en direcció al cel i veu com un núvol es transforma en un gran cor; si algú li preguntés en aquest moment per on viu la felicitat li assenyalaria cap dalt. Com potser que davant de tanta bellesa els humans mirem més el terra que envers l’infinit?
Mentre passeja pels passadissos de Carrefour, fa memòria d’allò que ha de comprar: gots, tovalles i tovallons de colors, espelmes de diferents mides, per decorar la taula, i alguna coseta que segurament saltarà al carro de manera inesperada. Quan li agrada el solstici d’estiu, per fi l’estiu ha arribat! Uns gots plens de flors de mil i un colors criden la seva atenció, i pensa que en combinació amb el vermell dels tovallons formaran una atractiva parella de ball.
Sant Joan és la nit dels desitjos a la llum de la lluna, de fogueres de paraules i versos, de brindis i de petons, de grans de sorra plens de somnis i de passió; és la nit de l’amor i de l’amistat, és la nit de la màgia i del foc.
L’avantatge d’aquells als que els hi agrada somniar és que quan volem poden sortir o entrar ràpidament de la lludriguera.

FELIÇ REVETALLA DE SANT JOAN

Badalona, 23 de juny de 2008


ANÒNIM


Comença la Universitat Lliure d'Estiu

> Neix aquest espai amb la pretensió de "crear uns espais on el coneixement escapi de paràmetres com el pensament únic, l'adoctrinament, l'homogeneïtzació i el mercantilisme que dominen aquest món globalitzat en el que vivim" com afirma l'organització.

La Universitat Lliure d'Estiu és un projecte educatiu que neix amb la pretensió de crear espais on el coneixement escapi d'aquests paràmetres. Tallers pràctics i xerrades conformen la primera edició d'aquest espai que té com a valors educatius l'horitzontalitat i l'autogestió. Els espais on es faran aquests nodes (paraula utilitzada com a sinònim d'activitat) estan repartits entre els barris de Sants i Poble Nou de Barcelona, comprenent des de centres socials okupats, ateneus i locals d'AAVV.

CERCA EL TEU COLOR



El món blau

El món blau és el món dels somnis, els desitjos i les esperances. Els blaus i les blaves són aquelles persones que es creuen a la vida, potser només cinc minuts o una vida sencera i fan treure de tu, allò millor que un té a l’interior. No t’apunyalen per l’esquena, ni et donen missatges contradictoris.
El món blau és el món de la sensibilitat, de la intuïció i de la creativitat; és el món dels bons sentiments. El blau, és el blau del cel i del mar, de l’alegria i del goig, de la invenció i de la fantasia. El blau és el color d’un conte explicat des del silenci de la nit; és la melodia que surt d’un instrument musical; és el cant d’un ocell; és el soroll de l’aigua de la font... El món blau té el color de la lluna i la gent que t’estima són estrelles que brillen als firmaments particulars de cadascun.
Quan la paraula blava existeix, llavor existeix l’essència d’allò que volen explicar, dir o significar. El secret de les persones com diu l’Albert Espinosa en el seu llibre El món groc (editorial Rosa del vents) “el secret no és ser de ferro o insensible, sinó deixar que et penetrin que et toquin i tornar a batejar el que sents”, que es curin les ferides d’una pèrdua, d’una decepció...
L’Albert té una màxima a la que em subscriu totalment: “si creus en els somnis, es faran realitat. Creure i crear són dues paraules que s’assemblen, i s’assemblen tant perquè en realitat estan molt, molt a prop. Tan a prop que si creus, crees”.
El fet de llegir aquest llibre m’ha fet pensar en el meu univers blau. Ell recomana que cadascun cerqui el seu color; suposo que fa temps que et vas adonar que el meu és el blau. Segons l’Albert, la definició de groc és: “es diu de la persona que és especial a la teva vida. Els grocs estan entre els amics i els amors. No cal veure’ls gaire sovint o mantenir-hi contacte”. També jo acceptaria aquesta definició per aplicar-la al blau: persona especial que es creua una vegada a la teva vida però obre en tu la porta de tots els somnis, els del nord i els del sud; no importa la distància, que no la vegis; si trobés el teu blau o el teu groc sentiràs que un desconegut t’ha marcat d’una manera distinta, i ja mai més el podràs oblidar perquè passarà a formar part de la teva història personal, encara que no el tornis a veure mai més. Sentir l’emoció i tenir la sensació d’haver trobat una persona que et marcarà per sempre d’una manera especial. No et pots imaginar com em va agradar paladejar aquestes paraules perquè em vaig veure molt identificada, en una altra part del llibre diu que els grocs et donen força per lluitar i clar tu, el meu blau, m’has donat força per tantes coses, que de moment no puc explicar, que no et pots imaginar com m’has ajudat en moments bons i en altres no tan bons. Gràcies per ser el meu estimat blau.

en el bagul...

Encara ara, un dels meus primers dibuixos segueix estan present, i agradant...
akest va ser el primer dibuix en negar-se a vendre's... me'l quedo jo. El tinc penjat en el menjador, i com a molt podreu trobar-ne les còpies numerades ke vendré en les fires....

la imatge, per si no la coneixeu, va ser el cartell de la meva exposició, al Terra d'Escudella, en el barri (Sants)... vaig decidir no vendre-la sota pressions, però ara n'estic content... la tinc i me la kedo.

Apa, ke aprofiti....

reeditant velles-belles glòries...

Akí la reedició en gran format d'un dibuix que va funcionar moltíssim (sobretot al món casteller). Va ser el primer contacte (com a dibuixant) amb els Castellers de Sants... per l'aniversari dels 14 anys, i per a un regal als Castellers de Vilafranca i als Capgrossos de Mataró.

El tamany és aproximadament d' 0,75 m x 1,5 m
Amb acrílics, sobre fusta.
Això si, la qualitat de la imatge és pèssima.. l'original té uns tons més atractius.

Si algú està interessat.... doncs ja sap. I si voleu fer una visita a la paradete akest finde, a la Pobla de Segur (uff que lluny) dissabte i diumenge a partir de les 10 h del matí ja estarem muntats i oberts (sense males interpretacions, sisplau)

apa, salut!

Franki.... arribant a tot arreu

Aquest cap de setmana, a Madrid... a treballar... ("ciudadano positivo"-ja vorem).
Doncs per tot Madri't' akesta imatge:



salut!

air berlin....



Air Berlin es reafirma en els comentaris despectius contra el català
El director de la companyia publica un polèmic editorial a la revista d'Air Berlín

http://www.vilaweb.cat/www/noticia?p_idcmp=2884638



Us proposo que fem google bombing contra els nazis d'air berlín. Podem aconseguir que la imatge que us adjunto surti de les primeres a Google si la publiquem, amb el nom que ja té (airberlin.gif) a un nombre de blocs i pàgines web prou elevat.

Descarregueu i publiqueu la imatge adjunta als vostres blocs perquè quan algú busqui 'air berlín' al google li surti aquesta imatge de primera! Si ho fem a prous blocs ho aconseguirem! Passeu-ho!

L'ALQUÍMIA DE LA NIT

L’alquímia de la nit

Sol a la terrassa, de nit, adonant-se de la bellesa i del misteri del món. La lluna és plena i rodona. Res no es mou, prop d’ell. És un moment per fer secrets i confessions. A qui? a la consciència, la veu amagada dins les entranyes. Aquella veu que va aparèixer fa temps i que mai més va voler marxar; aquella veu que sent qualsevol soroll abans que ell arribi. Intuïció, li diuen alguns. La immensitat de l’univers el transporta a paratges desconeguts. Mira cap dalt i conta les estrelles: una, dos, tres..., sap que hi ha moltes més, encara que no pugui veure’ls. Joies senzilles que brillen al firmament. Allò que observa abstret vibra abans que la paraula màgica surti dels llavis. Abraçat per la foscor del cosmos s’abriga a l’empara de pensaments projectats a la gran pantalla del cel. La racionalitat vol impedir aquest moment d’alquímia, d’intimitat, de creació i, d’invenció. Repòs. Silenci de nit que no accepta que ningú interrompi l’espai creatiu que el permet encarnar nous somnis, ballar nous ritmes i dissenyar nous projectes. La tranquil·litat existent el deixa dialogar amb idees que venen i van. Beu l’aire càlid de la nit, llegeix el missatge secret de les esteles, i omple la bossa de la fantasia amb una brúixola i un mapa, amb paciència i serenitat per convèncer a tothom d’una nova realitat, aquella que viu al centre del cor.

a Carta de Quinhamel


Us presento en Fernando Djú. Protagonista junt amb Gina Có, d'un film del meu amic Peter Antón.
Aquí teniu la imatge que servirà per al cartell, la portada i el DVD...
ja no em tiraré enrere a l'hora de fer retrats amb acrílics sobre fusta...
Quan sigui la presentació del documental ja faré un mailing.