Pau Alabajos i Ferrer, cantautor i secretari del Col·lectiu Ovidi Montllor (COM)
per a la DirectaA Brussel·les, el passat 11 de juliol, va haver-hi un concert molt especial en la Gran Plaça, diversos grups i solistes que canten en neerlandés (idioma parlat per
de Flandes, situada a la vora sud-est del Mar del Nord.
Concert emmarcat dins d'una jornada de reivindicació identitària, política i cultural: el dia 11 de juliol es commemora la victòria d'una milícia flamenca, formada per camperols i artesans, enfront de l'exèrcit francés comandat pel rei Felip IV, que pretenia annexionar-se el comtat de Flandes a les possessions de la Corona. Estem parlant de la Batalla dels Esperons d'Or, que va tindre lloc l'any 1302.
Imagineu-vos el pròxim vint-i-cinc d'abril, convoquem una manifestació a Madrid per reivindicar més autogovern i montem un macroescenari en la Puerta del Sol perquè hi actuen els grups i solistes més destacats de l'escena musical en català. Posats a fer política ficció, s'haurien d'habilitar unes exorbitants mesures de seguretat perquè aquesta jornada d'afirmació nacional i cultural no acabara a galtades. Els diaris anirien plens d'articles apocalíptics, les ràdios escalfarien l'ambient amb els discursos cavernícoles dels gurús de la comunicació i els partits i grupuscles d'extrema dreta esmolarien les navalles.
Crec que ens falta una miqueta de perspectiva a l'hora d'analitzar la nostra situació política concreta, em fa l'efecte que ens deixem portar per les circumstàncies conjunturals i ens costa reflexionar amb distància. Pense que establir analogies amb altres projectes d'autodeterminació que afecten diversos estats-nació europeus contemporanis ens facilita l'abstracció i ens ajuda a qüestionar-nos el paper que juguen les fronteres estatals dins de la Unió Europea del futur, aquella que ha de respondre a les exigències de sostenibilitat de la mundialització econòmica i que ha d'edificar les bases de la convivència entre els pobles i cultures del nostre continent.