MANS DE DONA,
Miro les meves mans, són joves i vigoroses, amb la pell fina i suau. Mans de dona jove i treballadora.
El proper dia 8 de març celebrem a Badalona, el Dia Internacional de la Dona Treballadora, un dia commemoratiu per a la lluita de la dona, per la seva participació en peu d’igualtat amb l’home, en la societat i en el seu desenvolupament íntegre com a ésser humà.
La història ens recorda que la idea de gaudir d’un dia internacional de la dona va sorgir a finals del segle XIX en plena revolució industrial i amb l’auge del moviment obrer. L’origen d’aquesta data es remunta a 1857 quan a Nova York, va tenir lloc una marxa de dones treballadores d’una fàbrica tèxtil en protesta per les condicions del seu treball; anys més tard, a l’any 1908, un grup de dones treballadores -costureres industrials de grans fàbriques- es van declarar en vaga per a protestar per les seves condicions laborals. Aquelles dones reivindicaven l’augment de salaris, la reducció de la jornada laboral i l’acabament del treball infantil. Durant aquella vaga pacífica 129 dones van morir cremades a un incendi de la fàbrica Cotton Textile Factory, aquell incendi va ser provocat pels mateixos amos de la fàbrica. Es creu que aquesta desgràcia va ocórrer el dia 8 de març.
Un any després, a l’any 1909, es va celebrar per primer cop als Estats Units el Dia de la Dona Treballadora, responent a una declaració del Partit Socialista Americà. El dia 8 de març de l’any 1910, durant el Congrés Internacional de Dones Socialistes a Dinamarca es va proclamar el Dia de la Dona Treballadora. A l’any següent i com a resposta a aquella proclama, més d’un milió de dones i homes europeus, van participar en manifestacions per demanar la igualtat de drets entre dones i homes.
Ha passat el temps. Miro les seves mans, aquelles que un dia em van bressolar, mans esquerdades, amb empremtes per tots els treballs realitzats dins i fora de casa; mans de dones anònimes, que em parlen de treball, d’esforç i de lluita per aconseguir un món, una societat i una ciutat més igualitària, més solidaria. En definitiva, un món millor.