El PIB i el penis



Fa temps que la crisi posà en evidència que la ciència econòmica té la mateixa capacitat de previsió que la meteorologia o la cartomància perquè fa anys que els pronòstics dels òrgans internacionals han esdevingut inútils per provar a preveure o a posar ordre en l'economia mundial. I fins i tot en la més domèstica.

De la mateixa forma que els meteoròlegs no saben si plourà fins que no els ha caigut un ruixat a sobre, els economistes no són capaços de preveure cap moviment de les xifres macroeconòmiques fins que, efectivament, s'ha produït.

Així, per exemple, la credibilitat del Fons Monetari Internacional o del Banc Mundial no està justificada des del moment en el qual el primer és capaç de fer previsions sobre el creixement d'Espanya fins el 2018 (quan l'executiu de Rajoy ni tan sols havia presentat encara els pressupostos de 2012) però no fou capaç d'avançar la fallida econòmica de Grècia, Portugal o Irlanda.

La banalització de la ciència econòmica, però, ha arribat a extrems estúpids: estes últimes setmanes molts mitjans s'han fet ressò d'un estudi publicat en 2011 per Tatu Westling, professor de la Universitat d'Hèlsinki, que assegurava que el creixement del PIB d'un estat està relacionat directament amb la mida del penis dels seus habitants.

I tan content.

L'estudi, que s'ha fet comparant l'evolució del PIB entre els anys 1960 i 1985 a 121 països (!), conclou que el creixement més sostingut de l'economia té lloc allà on els seus habitants tenen pius al voltant de la llargària mitjana, que xifra en 13,5 centímetres, i nega que com més grans siguen els penis d'un país més gran serà el seu creixement sinó que els països amb penis més menuts tenen tendència a créixer més ràpidament perquè els penis més llargs resulten menys competitius: cada centímetre de més sobre la mitjana es tradueix en un decreixement al voltant del 5-7%.

De tot plegat només he obtingut una conclusió: a Finlàndia els tenen quadrats.