Love. Robert Indiana. A la seu del Bank of America.
A Nova York es paga amb dòlars
Sembla una obvietat i, efectivament, ho és, però cal canviar euros per dòlars abans de viatjar a EUA perquè no podràs pagar-ho tot amb targeta i perquè allà és complicat trobar cases de canvi. És cert que no les buscàvem, perquè portàvem dòlars de casa, però en 7 dies només n'hem vista una a Times Square, la qual tampoc no oferia un canvi gens generós.
Un altre tema són les famoses propines: la gent que ha estat a Nova York et diu que has de calcular un percentatge i sumar-lo al compte total, però la realitat és molt més senzilla: a molts llocs la propina ja ve inclosa al compte (n'he vist fins i tot del 20%) i a molts altres el cambrer només et preguntarà si t'ha de portar el canvi o amb el que has pagat està bé.
A banda d'això, s'ha de tindre en compte que en molts llocs el preu que apareix marcat als productes no és el final, perquè no inclou les taxes/impostos al consum. Compte, doncs.
A USA tenen uns endolls especials
De la mateixa forma que no gasten el sistema mètric decimal, els americans no gasten els mateixos endolls que els europeus. Així, cal fer-se amb un adaptador per poder carregar el mòbil o afaitar-se amb la maquineta elèctrica. Però, sobretot, per poder carregar el mòbil.
Es poden trobar sense massa problemes a les botigues de records, però atenció al preu: en una ens van demanar 20 dòlars per cadascun i en la tenda del costat només vam pagar 3 dòlars amb noranta-nou centaus.
Porteu tabac de casa
Consell per als fumadors: porteu tabac de sobra. El preu a Nova York d'un paquet de Marlboro passa dels 12 dòlars i la gent encara té la barra de demanar-te'n pel carrer. No és d'estranyar, per tant, que fume menys gent de la que podries pensar.
Four trees. Dubuffet. Als peus del Chase Manhattan Bank.
Aprofiteu el wifi
Un europeu normal pot sobreviure a Nova York sense haver de pagar per tindre connexió a Internet. El més normal és que l'hotel oferisca wifi (recordeu que es pronuncia guai-fai i no güi-fi) i també és fàcil trobar línies públiques a qualsevol lloc: els Starbucks tenen les línies obertes (i hi ha un Starbucks a cada carrer) i la contrassenya per al wifi dels Pret a manger és “cilantro”.
De la mateixa forma, la majoria dels parcs (també Central Park) ofereixen línies públiques i obertes d'Internet wifi, també algunes estacions de metro i, curiosament, moltes cabines de telèfon.
A Nova York es parla anglés
Tot el món que torna de Nova York t'assegura que està ple de sud-americans i que no ha hagut de parlar anglés en tot el viatge perquè ha pogut fer-se entendre en espanyol a tot arreu. La primera part és certa; la segona, no tant.
És veritat que a esta ciutat hi ha milions de persones de parla espanyola i que una gran part treballen al sector terciari, però això no significa que siguen justament els que t'han d'atendre a un restaurant.
De veritat, la gent a Nova York parla anglés. Aprofiteu i practiqueu-ne una miqueta.
Cube. Isamu Noguchi. HSBC Bank.