Presentación de Carme Cabezas


Vaig conèixer al Manel al darrer any de residència, allà al 88. Ell estava replicant l’estudi del Russell sobre l’efectivitat del consell mèdic per ajudar a deixar de fumar i jo feia el tercer any de residència a “la Muni” (amb Joan Gené i altres), el centre docent de Medicina de Família de la Plaça d’Espanya, que era un dels que participava a l’estudi. Era un projecte d’aquells que cal fer, un d’aquells treballs fonamentals que canvien la pràctica clínica. Coneixent a Manel, un pot  entendre com per a ell (com bon epidemiòleg) no era correcte  aplicar directament el que l’estudi de Russell mostrava al Regne Unit, per què calia replicar-ho amb rigor, adaptant els elements de context a una pràctica diferent, com era la dels nous centres, en aquell moment, d’atenció primària de Catalunya.   Va ser la primera vegada de moltes que vaig sentir parlar d’ estudis quasi-experimental i assajos comunitaris i de la importància de l’avaluació. 

Aquest interès per la metodologia i l’avaluació era una constant en Manel  i va ser una constant del nostre treball conjunt a través dels anys. Va ser també la primera vegada que vaig començar  a treballar en tabaquisme, un tema que, en molta part gràcies a ell, mai he abandonat.  En aquell estudi ja participava en Carlos Martin, que ha compartit amb ell nombrosos projectes més.   Li he demanat a en Carlos que ressaltés una qualitat d’en Manel, i ell  destaca el fet d’escoltar, la seva disponibilitat per parlar dels diferents temes del nostre interès, i destaca una frase: “Si vols, en parlem”.


Quan vaig acabar la residència, va haver l’oportunitat d’entrar a treballar com becària en un projecte de tabaquisme amb el Manel al servei de Promoció de la Salut que portava en Joan Ramon. Allí havia un equip magnífic de persones amb les que van treballar com la Manuela, la Pura, la Francina, la Mercè,  entre d’altres. Amb aquell equip i sobre tot amb en Manel (i en Joan Ramon) vaig aprendre de forma pràctica la majoria de les bases de la recerca en promoció de la salut i en prevenció, sobre tot la que tenia que veure amb l’atenció primària. Manel era també metge de família i això encara apropava més els punts de vista. Vam construir un estudi plegats: volíem avançar en les intervencions sobre tabac des de la primària i saber que passava amb l’efectivitat del consell més llarg, d’infermeria i amb el xiclet de nicotina, que estava començant llavors. Recordo com es va construir el projecte, com Manel t’ indicava els passos a seguir i, en ocasions, amb qui podies consultar: ara toca calcular la mida de la mostra (“comence-ho a parlar amb en Pep Roca...”). Després discutien les idees, a vegades a les famoses sessions dels divendres,  i reformulaven la proposta. Havia torns escrits en un paper per utilitzar l’únic ordinador del servei, i quan aquest fallava arribava en Manel Tristán amb la seva solució pràctica. Vam presentar l’estudi en els diferents centres que llavors lideraven la reforma  (Canteres, Passeig de Sant Joan, Rec Comtal, etc) i desprès ho van portar a terme.  Recordo a Manel obert a les aportacions, respectuós amb el treball, ajudant-te  a créixer. 


Van ser els temps dels intercanvis amb Leif Solberg, de l’ adaptació  i aplicació a Espanya del “Doctors helping smokers”, que tenia que veure amb l‘ interès del Manel de trobar intervencions avaluades i fàcilment aplicables des de l’atenció primària. Manel era llavors i ho va ser sempre, proper, rigorós, treballador, franc i insistent.  De la seva insistència i perseverança en positiu son fruits algunes de les  nostres publicacions junts i el fet de que jo en fes sòcia de la SSPCB.  


 Silvia Granollers, sens dubte una de les infermeres de referència en tabac des de l’atenció primària, diu “Manel tenia un do, sabies que estava allí i que el que pensés o fes seria  útil, bo, important, ...” 

Un exemple de la seva implicació amb la prevenció i la promoció de la salut des de l’atenció primària va ser la creació del Grup d’Estudis per a la promoció de la Salut (GEPS) a la seu de CAMFIC. Ens reuníem tard per la tarda i vam decidir (idea d’ell) fer un DELPHI sobre prioritats en la prevenció i la promoció de la salut.  Ell estimava molt aquell estudi i, de fet, més de 15 anys més tard, vam fer un segon des del PAPPS per veure com havia evolucionat la situació. 


Quan va acabar la beca vaig demanar una beca al FIS per continuar allí treballant amb ells. El destí em va sorprendre i em vam donar la beca, però no per allí sinó per un altre institució de prestigi , i ells em vam recomanar acceptar-la. Allí va acabar el meu treball establert amb en Manel. Però ens hem mantingut en contacte i hem col·laborat en diferents projectes, per exemple al seu curs d’avaluació, al grup d’avaluació, a l’ impuls i formació dels grups de tabac d’atenció primària i sobre tot  al grup d’Educació per a la Salut del PAPPS, que vam co-coordinar junts. Allí vam coincidir amb gent extraordinària com Fernando (el trobem a faltar), Teresa, Jose Luis, José Antonio, Xus, Elena, Rafa, Rodrigo i altres. Vam treballar força, fent  guies, treballs de recerca, tallers, revisions, curs a distància,  i projectes. Va haver moments de treball productiu conjunt magnífics i com, quan això passa,  sol passar, també ens van riure junts . 


M’han demanat que descrigui, sobre tot, la meva experiència  com becària  i és el que he intentat fer.  Manel t’empenyia suament i et feia créixer. Et deia el següent pas i et supervisava per a què fossis avançant correctament. Era algú que et donava suport, t’animava, que  et feia desenvolupar el sentit crític, i veure les coses bones i els inconvenients d’una determinada postura. Tenia les seves pròpies idees que defensava amb convenciment, que a vegades no comparties del tot, però que sempre, sempre, sempre t’enriquien.  Manel era treballador, generós i amic de la gent i dels amics, comptava amb tu, per exemple,  per oferir places pel teu equip als seus cursos, per Menorca...  


Vull acabar amb una frase de Mireia Jané que també va ser becària amb ell. Mireia diu “ Gran epidemiòleg, incentivant en tot moment el treball en equip i amb un somriure permanent” . 

Gràcies, Manel, per tot el que ens has donat. Estàs, sempre, amb nosaltres.